Pečená kačena
Suroviny: kachna, sůl, kmín
Postup:
1. Večer před pečením kačenu opláchneme studenou vodou, osušíme, nasolíme a nakmínujeme vně i uvnitř.
2. Vložíme ji do pekáče hřbetem dolů. Pekáč nevymazáváme tukem. Kačena je tučná a vypeče se z ní dost sádla. Podlijeme 2 dl vody, přikryjeme a pečeme pomalu při teplotě 120 °C asi 4 hodiny. Během pečení ji propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo.
3. Pak slijeme sádlo a dopékáme odklopenou nejméně dalších 45 minut, záleží na velikosti kačeny. Upečeme ji dokřupava a dozlatova.
4. Upečenou kačenu vyjmeme z pekáče a naporcujeme.
5. Podáváme ji s kynutými nebo bramborovými knedlíky, s dušeným bílým hlávkovým zelím nebo s dušeným červeným zelím s jablky. Knedlíky polijeme vypečenou šťávou.
Štítky
drůbeží maso
Pečená kachna je opravdová klasika, která nikdy nezklame. Pokud ale chcete svůj recept obohatit o nečekaný chuťový rozměr, zkuste chilli sadu. Jemně pikantní tóny chilli skvěle doplní křupavou kůrčičku a šťavnaté maso. Můžete ji využít i do marinád nebo na ochucení přílohy, třeba pečených brambor. Přidejte své kachně trochu odvahy a překvapte hosty novou kombinací chutí!
OdpovědětVymazat