Bramborový knedlík
Postup:
1. Den předem uvaříme v osolené vodě ve slupce brambory, nejlépe varný typ A, na salát. Necháme je vychladnout a oloupeme je až druhý den.
2. Ve velkém hrnci dáme vařit vodu, osolíme ji jednou lžičkou soli.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Vejce rozšleháme v malé misce a oddělíme polovinu. Přidáme ji do brambor, osolíme, nasypeme polovinu hrubé mouky a zpracujeme rychle rukama v těsto.
4. Postupně přisypáváme i zbytek mouky a rukama hněteme, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělíme ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů.
5. Oba knedlíky ihned opatrně vložíme do vařící vody. Kdybychom je nechali nějakou dobu odpočívat, těsto povolí a zřídne. To přináší vyšší riziko, že se knedlík rozvaří. Jakmile voda začne znovu vřít, odlepíme je opatrně velkou lžící ode dna a vaříme, za občasného pootočení, 20 minut.
6. Knedlíky vyndáme z vody, na okamžik je ponoříme do mísy se studenou vodou a pak hned necháme okapat.
7. Ještě horké je na několika místech propíchneme vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř.
8. Knedlíky nakrájíme ostrým nožem.
Komentáře
Žádné komentáře :