Bramborový knedlík

Suroviny: 500 g brambor, 220 g hrubé mouky, 1/2 vajíčka, 1 zarovnaná lžička soli do těsta, 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření

Postup:
1. Den předem uvaříme v osolené vodě ve slupce brambory, nejlépe varný typ A, na salát. Necháme je vychladnout a oloupeme je až druhý den.
2. Ve velkém hrnci dáme vařit vodu, osolíme ji jednou lžičkou soli.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Vejce rozšleháme v malé misce a oddělíme polovinu.  Přidáme ji do brambor, osolíme, nasypeme polovinu hrubé mouky a zpracujeme rychle rukama v těsto.
4. Postupně přisypáváme i zbytek  mouky a rukama hněteme, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělíme ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů.
5. Oba knedlíky ihned opatrně vložíme do vařící vody. Kdybychom je nechali nějakou dobu odpočívat, těsto povolí a zřídne. To přináší vyšší riziko, že se knedlík rozvaří. Jakmile voda začne znovu vřít, odlepíme je opatrně velkou lžící ode dna a vaříme, za občasného pootočení, 20 minut.
6. Knedlíky vyndáme z vody, na okamžik je ponoříme do mísy se studenou vodou a pak hned necháme okapat.
7. Ještě horké je na několika místech propíchneme vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř.
8. Knedlíky nakrájíme ostrým nožem.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]