Moravský vrabec
vrabec - 1 kg vepřové krkovice, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžička celého kmínu, 1 lžíce sádla, 200 ml vody, sůl
smetanový špenát - 70 g másla, ½ střední cibule, 2 stroužky česneku, 35 g hladké mouky, 50 ml plnotučného mléka, 200 ml čerstvé smetany na vaření 12%, 350 g mraženého listového špenátu, sůl, pepř, muškátový oříšek
bramborový knedlík - 500 g brambor, 220 g hrubé mouky, 1/2 vajíčka, 1 zarovnaná lžička soli do těsta, 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření
Postup:
1. Maso opláchneme studenou vodou, očistíme a nakrájíme na větší kostky.
2. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na sádle spolu s kmínem. Přidáme česnek a necháme minutu rozvonět.
3. Přidáme kostky masa a restujeme, dokud se nezatáhne ze všech stran, asi 3 minuty.
4. Dáme do pekáče, podlijeme troškou vody a pomalu pečeme na mírném plameni. Podléváme a otáčíme, po 1,5 hod by mělo být maso měkké. Posledních 20 minut zprudka opečeme dozlatova.
5. Připravíme si smetanový špenát a bramborový knedlík.
6. Vrabce podáváme se smetanovým špenátem, bramborovým knedlíkem, přelitým výpečkem s masa.
Komentáře
Žádné komentáře :