Lignje na žaru / Olihně na grilu

 

Oliheň je hlavonožec, který má velice kvalitní maso na bílkoviny. Jeho nutriční hodnoty na 100 g váhy jsou: 15 g bílkovin, 1 g tuku a 1 g sacharidů. Oliheň se skládá z podlouhlého těla, které vypadá jako paprika. Z něj trčí hlava s chapadly.

Suroviny: 1 kg olihní, 4 stroužky česneku, 2 větvičky tymiánu, majoránka, rozmarýn, 1 svazek petrželky, olivový olej, sůl, pepř, citrónová šťáva


Postup:
  1. Olihně vykucháme a důkladně očistíme. Osušíme.
  2. Čisté olihně dáme do mísy, opepříme, přidáme bylinky, zalijeme olivovým olejem a necháme chvíli odležet.
  3. Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Olihně před grilováním nikdy nesolíme. Na gril nejdříve klademe těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme několik minut, dokud olihně nedostanou tmavě bronzovou barvu. 
  4. Podáváme s dresinkem připraveným z oleje, citrónové šťávy, posekaného česneku a zelené petrželky. Osolíme.
  5. Jako přílohu použijeme hranolky či bílý chléb. 

Jak kuchat olihně:
  1. Nad hlavou v obalu (těle - válci) je podpůrná "kůstka" (vypadá jako kus plastového obalu, čiře průhledná). Tu chytneme za konec a vytáhneme z těla ven. 
  2. Poté uchopíme oliheň za hlavičku s chapadly, zatímco druhou rukou držíme tělo a za hlavu zatáhneme. Jakoby bychom vytahovali špunt z vany. Vytáhneme tím všechny vnitřnosti, mezi kterými je i malý stříbrný váček, který obsahuje inkoust. 
  3. Chapadla odřízneme před očima a uprostřed chapadel vyndáme zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhodíme. 
  4. Chapadla propereme ve vodě a masíčko opláchneme.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]