Lignje na žaru / Olihně na grilu
Oliheň je hlavonožec, který má velice kvalitní maso na bílkoviny. Jeho nutriční hodnoty na 100 g váhy jsou: 15 g bílkovin, 1 g tuku a 1 g sacharidů. Oliheň se skládá z podlouhlého těla, které vypadá jako paprika. Z něj trčí hlava s chapadly.
- Olihně vykucháme a důkladně očistíme. Osušíme.
- Čisté olihně dáme do mísy, opepříme, přidáme bylinky, zalijeme olivovým olejem a necháme chvíli odležet.
- Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Olihně před grilováním nikdy nesolíme. Na gril nejdříve klademe těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme několik minut, dokud olihně nedostanou tmavě bronzovou barvu.
- Podáváme s dresinkem připraveným z oleje, citrónové šťávy, posekaného česneku a zelené petrželky. Osolíme.
- Jako přílohu použijeme hranolky či bílý chléb.
Jak kuchat olihně:
- Nad hlavou v obalu (těle - válci) je podpůrná "kůstka" (vypadá jako kus plastového obalu, čiře průhledná). Tu chytneme za konec a vytáhneme z těla ven.
- Poté uchopíme oliheň za hlavičku s chapadly, zatímco druhou rukou držíme tělo a za hlavu zatáhneme. Jakoby bychom vytahovali špunt z vany. Vytáhneme tím všechny vnitřnosti, mezi kterými je i malý stříbrný váček, který obsahuje inkoust.
- Chapadla odřízneme před očima a uprostřed chapadel vyndáme zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhodíme.
- Chapadla propereme ve vodě a masíčko opláchneme.
Komentáře
Žádné komentáře :