Dušené bílé hlávkové zelí


Takhle dělala zelí moje babička na Jižní Moravě každou neděli. Zahušťovala ho místo moukou syrovým bramborem, což zelí dodá lehkost a je to i zdravější.
Suroviny: 1 kg bílého hlávkového zelí, 1 střední cibule, 80 g vepřového sádla, 1 lžička pískového cukru, 3 lžičky octa, 200 g brambor (1 velká), sůl, kmín
Postup:
1. Hlávku zelí očistíme, rozčtvrtíme a vyřízneme košťál.
2. Nakrouháme ho na jemné proužky.
3. Spaříme vařící vodou a necháme 5 minut odstát.
4. Dáme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme asi 20 minut, až zelí změkne.
5. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli a na pánvi ji na sádle okmínujeme a pomalu osmahneme do zlatova. Kmín při restování krásně uvolní aroma.
6. Zelí scedíme, ale ne úplně, zhruba 1/3 vývaru v zelí necháme.
7. Vmícháme cibuli, osolíme, přidáme cukr a ocet a vše promícháme. Cukru a octa můžeme dát i více, dle chuti, ale opatrně, jakmile to s octem přeženeme, těžko to už napravíme.
8. Nakonec nastrouháme na jemném struhadle velkou syrovou bramboru a vmícháme ji do téměř hotového zelí.
9. Vše promícháme, 3 minutky povaříme a podáváme.
Energetická hodnota 307 kJ/100 g.
Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]