Španělský ptáček

Suroviny: 600 g hovězího zadního (4 plátky á 150 g), 80 g kvalitního trampského cigára,100 g špeku, 2 vejce, 2 nakládané okurky a 100 ml láku z okurek, 2 střední cibule, 5 lžic plnotučné hořčice, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, pepř, sůl, 3 lžíce tmavé jíšky, kuchyňský provázek

Postup:
1. Ze špeku odřízneme 4 špalíčky o rozměru 1×1×5 cm a zbytek nakrájíme na kostky o hraně 3 mm.
2. Trampské cigáro rozkrojíme podélně na 4 kusy.
3. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozřízneme napůl. Okurky rozřízneme podélně napůl.
4. Jednu cibuli rozřízneme napůl a jednu polovinu nakrájíme na čtvrtiny. Zbytek cibule nakrájíme nahrubo.
5. Plátky masa naklepeme paličkou a vydatně osolíme a opepříme z obou stran. Každý plátek z jedné strany potřeme 1 lžící hořčice. Na tuto stranu položíme špalíček špeku, trampského cigára, polovinu vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule.
6. Důkladně zabalíme, utáhneme a převážeme kuchyňským provázkem.
7. V kastrolu rozehřejeme sádlo a připravené maso na něm zprudka opečeme ze všech stran dohněda. 8. Vyndáme na talíř a do výpeku přidáme cibuli a špek. Oheň stáhneme pod polovinu a cibuli za častého míchání orestujeme dohněda.
9. Přidáme zbylou hořčici, lák z okurek a zamícháme. Zalijeme vývarem a promícháme. Vrátíme do kastrolu maso, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 1,5 hodiny nebo doměkka.
10. Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy.
11. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes cedník. Zahustíme tmavou jíškou a krátce povaříme.
12. Podáváme s dušenou rýží.

TIP
Omáčku nemusíte cedit. Můžete jí ponechat přírodní texturu. Také ji můžete rozmixovat tyčovým mixérem najemno a přecedit přes jemné síto.

Maso naklepejte přes mikrotenový nebo jiný plastový sáček, tímto způsobem maso nepotrháte.
Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]