Francouzské brambory

Suroviny: 1 kg brambor, 250 g uzeného vepřového masa, 2 menší cibule, 3 vejce, 200 ml smetany, min. 31%, 100 ml plnotučného mléka, 100 g tvrdého sýra (Gouda), 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce sádla, pepř, sůl

Postup:
1. Troubu rozehřejeme na 170 ºC. Pekáč vymažeme 1 lžící sádla a vysypeme strouhankou.
2. Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě 20 minut doměkka, necháme vychladnout a oloupeme je. Nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. 
3. Uzené maso uvaříme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka. Sýr nahrubo nastrouháme.
4. V pánvi na středním ohni rozehřejeme zbylé sádlo, přidáme cibuli a za častého míchání ji restujeme dozlatova.
5. Do pekáče střídavě vrstvíme nakrájené brambory, které osolíme a opepříme, uzené maso, cibuli a sýr. Skončíme vrstvou brambor a sýra.
6. V misce rozšleháme vidličkou vejce s mlékem a smetanou, přidáme špetku soli a čerstvě mletého pepře. 
7. Směs vlijeme do pekáče, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 50 minut. Vyndáme z trouby a necháme 10 minut odpočinout.

TIP: K francouzským bramborám se výborně hodí nakládané okurky či zelenina nebo zelný salát.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]