Hovězí vývar
Dobrý hovězí vývar má být čirý, bez sraženin krve a jiných nečistot, s malou vrstvou tuku na povrchu, jemnou chutí po divokém koření, zelenině a hovězím mase.
Suroviny: 1 kg hovězích žeber s masem, 3 morkové kosti, 0,5 kg hovězího hrudí, sůl, 20 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 10 kuliček jalovce, 6 bobkových listů, 300 g mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru, 200 g pórku, hrst zelené petržele, hrst libečku
Postup:
1. Kosti zatáhneme v troubě na 220 °C cca 15 minut, až jsou mírně dozlatova opečené.
2. V hrnci nasucho opražíme nové koření, pepř, jalovec a bobkový list, přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, pórek (vcelku), zalijeme vodou do ¾ hrnce, přivedeme k varu a vložíme pečené kosti.
3. Zprudka zavaříme a poté ztlumíme, aby vývar lehce probublával a ne se úplně vařil.
4. Pokud se na vývaru vytvoří pěna, sbíráme jí naběračkou nebo jemným sítkem.
5. Táhnout necháme minimálně 5 hodin, ale můžeme až 10 hodin. Poté vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno.
6. Maso z kostí obereme a natrháme na vlákna. Zeleninu vyhodíme, když budeme vývar používat na polévku, uvaříme si v něm novou.
7. Nakonec osolíme a přidáme nasekané bylinky.
8. Vývar podáváme s nudlemi a játrovými knedlíčky.
TIP:
Suroviny: 1 kg hovězích žeber s masem, 3 morkové kosti, 0,5 kg hovězího hrudí, sůl, 20 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 10 kuliček jalovce, 6 bobkových listů, 300 g mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru, 200 g pórku, hrst zelené petržele, hrst libečku
Postup:
1. Kosti zatáhneme v troubě na 220 °C cca 15 minut, až jsou mírně dozlatova opečené.
2. V hrnci nasucho opražíme nové koření, pepř, jalovec a bobkový list, přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, pórek (vcelku), zalijeme vodou do ¾ hrnce, přivedeme k varu a vložíme pečené kosti.
3. Zprudka zavaříme a poté ztlumíme, aby vývar lehce probublával a ne se úplně vařil.
4. Pokud se na vývaru vytvoří pěna, sbíráme jí naběračkou nebo jemným sítkem.
5. Táhnout necháme minimálně 5 hodin, ale můžeme až 10 hodin. Poté vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno.
6. Maso z kostí obereme a natrháme na vlákna. Zeleninu vyhodíme, když budeme vývar používat na polévku, uvaříme si v něm novou.
7. Nakonec osolíme a přidáme nasekané bylinky.
8. Vývar podáváme s nudlemi a játrovými knedlíčky.
TIP:
- Se zeleninou to nepřeháníme (po mrkvi je vývar sladký a zabarví se do oranžova, celer je hodně aromatický).
- Pokud chceme mít vývar světlý, kosti nepečeme, ale spaříme je ve vroucí vodě.
Komentáře
Žádné komentáře :