Rajčatový kečup

Suroviny: 1 kg zralých rajčat, 2 větší cibule, 2 větší kyselá jablka, 1 lžíce soli, 2 lžíce octa, 2 lžíce papriky (sladká a pálivá), 150 g cukru, 4 stroužky česneku, 4 zrnka nového koření, 4 zrnka celého pepře, 1 bobkový list, špetka skořice, 1 lžička pektogelu (pro konzervování) 

Postup:
1. Rajčata, cibuli a jablka pokrájíme na malé kousky, přidáme koření a ostatní potřebné suroviny. Na koření je ideální sítko na čaj nebo textilní sáček.
2. Vše nasypeme do hrnce a vaříme na mírném plameni, dokud se vše nerozvaří.
3. Vyjmeme koření, rozvařenou hmotu propasírujeme či řádně rozmixujeme. Kdo nemá rád hrudky a kousíčky slupek, doporučuji spíše propasírovat.
4. Necháme vyvařit přebytečnou vodu, až se ze směsi stane dostatečně hustá hmota.
5. Horké plníme do řádně vymytých skleniček. Pokud bude směs vařící, stačí skleničky pořádně zašroubovat a postavit dnem vzhůru.
6. Po pěti minutách je obrátíme a zabalíme do deky, ve které necháme pomalu vychladnout.

PS: A mám tady i jinou verzi. Kamarádka trošku obměnila suroviny, ve výsledku vzniklo něco mezi kečupem a čatní. Švestky s chilli je rafinovaná kombinace chutí. Zkuste, dělala to asi takto: 2 kg hodně zralých rajčat, 0,5 kg švestek, 2 červené cibule, 1 letní jablko, vše na kostky, cukr, sůl, chilli, nové koření, bobkový list - vše vařit asi hodinku a půl. Pak přidat lisovaný česnek a zelené bylinky (bazalka, petrželka, majoránka) a vařit poté max. 5 min. A zbytek prostě dochucovat.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]