Pho bo (Phở bò)

VIETNAM

Suroviny na 6 litrů vývaru (12 porcí): 2 kg morkových kostí, 2 kg hovězích oháněk nebo žeber, 20 cm zázvoru, 4 celé skořice, 4 velké žluté cibule, 20 ks badyánu, 16 ks plodů kardamomu, 6 lžic soli, 2 lžíce cukru, 4 lžíce rybí omáčky na konečné dochucení

Suroviny na 2 porce polévky: 1 litr vývaru, 100 g hovězí svíčkové, 2 čtverce rýžových nudlí, 1 jarní cibulka, 1/4 červené cibule, 2 hrsti mungo klíčků, 1 chilli paprička, 1/2 limety nebo citronu, hrst čerstvého koriandru

Postup - vývar:
1. Cibule oloupeme a rozkrojíme napůl, zázvor neloupeme, jen rozkrojíme podélně.
2. Rozehřejeme nasucho pánev a dáme na ni rozvonět cibuli, zázvor, badyán, kardamom, skořici. Na pánvi necháme, dokud cibule lehce nezhnědne.
3. Rozehřejeme troubu a všechny kosti do ní na 20 minut dáme opéct. Minimalizuje to nečistotu ve vývaru.
4. Do hlubokého kastrolu vložíme směs z pánve a přidáme všechny kosti, sůl a cukr. Přelijeme vodou, až je vše zcela ponořené.
5. Přivedeme k varu a 30 minut sbíráme nečistou pěnu.
6. Jakmile už se netvoří pěna, zmírníme plamen a necháme minimálně 6 hodin probublávat.
7. Pak vylovíme kosti, zeleninu a koření a vývar scedíme přes sítko.
8. Podle síly buď ještě dále redukujeme, nebo jsme hotovi.
9. Dle chuti můžeme 5 minut před koncem přidat rybí omáčku.

Postup - polévka:
1. Dle návodu uvaříme rýžové nudle, scedíme a propláchneme studenou vodou a dáme na dno hluboké misky.
2. Na nasypeme hrst mungo klíčků, nasekanou jarní cibulku a na kroužky nakrájenou červenou cibuli.
3. Maso dáme na chvíli zamrazit, poté krájíme na 1 mm tenké plátky, které vložíme do misky.
4. Proužky masa přelijeme právě vařícím vývarem. Je to bezpodmínečně nutné, aby se maso uvařilo, jinak zůstane syrové.
5. Ozdobíme koriandrem, dochutíme limetou nebo citronem a chilli papričkou.


Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]