Thajská kuřecí laksa
Laksa je populární pikantní nudlový pokrm či polévka s kokosovým mlékem, kuřecím masem, krevetami nebo rybami.
Suroviny:
na kuře - 4 vykostěná kuřecí stehna, 1 vrchovatá lžička koření pěti vůní, 1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce medu, 1 lžička chilli koření. sůl, pepř, 2 lžíce oleje
na laksu - 1 l kuřecího vývaru, máslová dýně, 2 stroužky česneku, 3 cm čerstvého kořeně zázvoru, 1 chilli paprička, 1 lžička kurkumy,1 lžíce arašídového másla, 4 sušené kafírové listy, svazek jarní cibulky, hrst čerstvého zeleného koriandru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce rybí omáčky, 250 g širokých rýžových nudlí, 400 g kokosového mléka, 2 limetky, sůl dle chutí.
Postup:
1. Nejprve si připravíme maso. |Nakrájíme ho na větší kousky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme, .
2. Chilli koření a koření pěti vůní smícháme s medem a kousky masa ve směsi obalíme.
3. Rozpálíme pánev a na trošce oleje osmažíme maso.
4. Hotové kousky odložíme do misky a obalíme v sezamových semínkách.
5. Z máslové dýně odkrojíme horní, úzkou část, nakrájíme ji celou včetně slupky na kusy a v mixéru nebo kuchyňském robotu rozsekáme na drť.
6. Do hrnce nalijeme vývar a přivedeme k varu. Jakmile začne vývar vřít, nasypeme do něj drť z dýně a zmírníme plamen na minimum, aby voda nevřela.
7. Do kuchyňského robota dáme česnek, zázvor, chilli papričku, kurkumu, arašídové máslo, kafírové listy, jarní cibulky, koriandr, sójovou a rybí omáčku, sezamový olej a vše rozmixujeme na pastu.
8. Tu vložíme do hrnce s vývarem a dýní, promícháme a přidáme nudle. Vše provaříme, až nudle změknou. V našem případě to byly 3 minuty.
9. Na závěr vymačkáme limetky a přidáme je k nudlím spolu s kokosovým mlékem. Směs sundáme z plamene.
10. V případě potřeby dochutíme solí a sójovou omáčkou.
11. Ihned servírujeme v hlubokých miskách, nahoru poklademe kousky masa, ozdobíme lístky koriandru.
Komentáře
Žádné komentáře :