Brusinkovo-jablečné čatní
INDIE
Čatní, čatný nebo anglicky chutney je hustá omáčka,
připravená z rozličných surovin jako je ovoce, zelenina, rozinky, česnek,
cibule, hořčice, ocet a další. Používá se k dochucení jídel z masa, má široké
spektrum chutí od ostré, pikantní po
lahodnou, více sladkou. Čatní povzbuzuje chuť a stimuluje zažívání.
Suroviny: 1 kg vařených jablek, oloupaných a
nakrájených na malé kousky, 500 g čerstvých jablek, oloupaných a nakrájených na
větší kousky, 450 g nakrájené cibule, 50 g čerstvého zázvoru, jemně nasekaného,
1 lžíce pepře, 500 g cukru krystal, 250 ml jablečného octa, 500 g brusinek
Postup:
1. Všechny přísady kromě brusinek nasypte do hluboké
pánve a za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
2. Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a bez pokličky dusíme asi 50 minut, průběžně mícháme.
3. Počkáme, až jablka a cibule změknou, směs zhoustne a odpaří se šťáva.
4. Přidáme brusinky a vaříme dalších 10 minut.
5. Horkým čatní naplníme sterilizované sklenice a pečlivě zašroubujeme.
6. Uchováváme na chladném a temném místě.
7. Takto čatní vydrží až 6 měsíců.
TIP: Kachní paštika s brusinkovým čatní a
opečenou bagetou je skutečně delikatesa.
2. Směs přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a bez pokličky dusíme asi 50 minut, průběžně mícháme.
3. Počkáme, až jablka a cibule změknou, směs zhoustne a odpaří se šťáva.
4. Přidáme brusinky a vaříme dalších 10 minut.
5. Horkým čatní naplníme sterilizované sklenice a pečlivě zašroubujeme.
6. Uchováváme na chladném a temném místě.
7. Takto čatní vydrží až 6 měsíců.
Komentáře
Žádné komentáře :