Aloo gobi
INDIE
Aloo Gobi neboli květák a brambory je pokrm pocházející z jižní Asie, nejvíce populární je v Indii a Pákistánu.
Suroviny: 100 g kešu, 1 květák, 600 g brambor, 3 lžičky kurkumy, 1 lžička římského kmínu, 1 cibule, 180 ml kokosového mléka, 25 g zázvoru, 6 stroužků česneku, 2 lžičky garam masaly, 1 svazek čerstvého koriandru, 2 chilli papričky, olej, sezamová semínka (černý sezam nebo černucha), limeta, bílý jogurt.
Postup:
- Ořechy zalijeme 250 ml horké vody a necháme zhruba 1 hodinu namočené.
- Květák rozkrájíme na růžičky, brambory oškrábeme a nakrájíme na větší kusy.
- Obojí dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou a vaříme zhruba 10 minut. Scedíme a necháme vše vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory a květák dáme do pekáče, posypeme polovinou kurkumy a kmínem. Zakápneme olejem, osolíme a dáme péct na 10 minut.
- Zbylý olej rozehřejeme v pánvi, přisypeme cibuli nasekanou nadrobno a opékáme ji dozlatova. Potom přidáme nadrcený česnek, jemně nastrouhaný zázvor a 3–4 minuty opékáme.
- Přisypeme koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékáme. Přidáme nasekané koriandrové stonky, polovinu nasekaných chilli papriček, kokosové mléko a 250 ml vody.
- Slijeme kešu a vmícháme je do pánve. Obsah pánve rozprostřeme do pekáče ke květáku. Osolíme a pečeme ještě 40 minut.
- Podáváme posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešuu ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem. Vhodnou přílohou jsou i chapati.
Aloo Gobi je jedno z jídel, které mi vždy připomíná mé první seznámení s indickou kuchyní. Když jsem se poprvé dostala do indické restaurace, byla jsem ohromena chutěmi a vůněmi, a Aloo Gobi mě okamžitě okouzlilo. Pak jsem se doma snažila podle internetu tento recept napodobit, chilli papričky nemohou chybět - Indická kuchyně bez chiliij je o ničem. Nevím jak to máte vy, ale dejte mi vědět, jestli s tím chilli to mělo lepší šmrnc :)
OdpovědětVymazat