Dhál z červené čočky
INDIE
Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chuti.
Suroviny: 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 cm čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, hrst stonků koriandru, 100 g naklíčených mungo fazolek, 2 lžičky kurkumy, 2 lžičky garam masala koření, šťáva z 1/2 limetky, 200g červené čočky, 1 plechovka krájených rajčat, 700 ml zeleninového vývaru,1 plechovka kokosového mléka (400 ml), sůl, pepř, 2 lžíce oleje, hrst listů koriandru, rýže nebo chapati
Postup:
- Ve větším hrnci rozpálíme olej. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata.
- Česnek a zázvor zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno. Stejně tak nakrájíme chilli papričky, stonky koriandru a vše spolu s kořením přidáme do hrnce orestovat. Restujeme na mírném plameni, dokud se vše společně nerozvoní.
- Červenou čočku dobře několikrát propláchneme, přidáme do hrnce a osolíme. Přidáme plechovku krájených rajčat, zeleninový vývar, kokosové mléko a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí čočky asi 15 minut.
- Dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky.
- Servírujte s nasekaným koriandrem a pokud vám nevadí ostřejší chuť, tak i s chilli papričkou.
- Jako přílohu se k dhálu skvěle hodí vařená rýže nebo chapati.
Tento recept na dhál z červené čočky mě naprosto nadchnul. Nedávno jsem si pořídila sadu zdravotně absolutně nezávadné nádobí z litiny a musím říct, že příprava indických jídel je v něm naprostá radost. Červená čočka se vaří rovnoměrně a koření krásně provoní celou kuchyň. S tímhle nádobím jsem maximálně spokojená.
OdpovědětVymazatDhal z červené čočky je skvělý recept plný výživných surovin a bohatých chutí! Pokud chcete tomuto pokrmu dodat ještě intenzivnější nádech, zkuste chilli dárkovou sadu. Stačí přidat špetku chilli do základu z koření a celý pokrm získá jemně pikantní šmrnc, který zvýrazní tradiční chuťové tóny. Ideální volba pro milovníky orientální kuchyně, kteří rádi experimentují. Vyzkoušejte tuto kombinaci a překvapte své chuťové buňky!
OdpovědětVymazat