Houbové rizoto
ITÁLIE
4 porce
Suroviny:150 g másla, 100 ml olivového oleje, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže (Carnaroli, Arborio), 200 ml suchého bílého vína, 4 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, 400 ml zeleninového vývaru, 60 g sušených hub, nejlépe hříbků, hrst nasekané petrželové natě
Postup:
1. Houby namočíme na 30 minut do vlažné vody.
2. V hluboké pánvi rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Restujeme 3 minuty.
3. Přisypeme rýži a dobře promícháme. Přidáme okapané houby a víno.
4. Podlijeme zeleninovým vývarem, ale jen tak, aby byla rýže těsně zakrytá.
5. Vaříme na mírném plameni, často mícháme a postupně přiléváme vývar, dokud se celý do rýže nevsákne.
6. Rizoto zjemníme kouskem másla, posypeme parmazánem, osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.
4 porce
Suroviny:150 g másla, 100 ml olivového oleje, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže (Carnaroli, Arborio), 200 ml suchého bílého vína, 4 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, 400 ml zeleninového vývaru, 60 g sušených hub, nejlépe hříbků, hrst nasekané petrželové natě
Postup:
1. Houby namočíme na 30 minut do vlažné vody.
2. V hluboké pánvi rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky. Restujeme 3 minuty.
3. Přisypeme rýži a dobře promícháme. Přidáme okapané houby a víno.
4. Podlijeme zeleninovým vývarem, ale jen tak, aby byla rýže těsně zakrytá.
5. Vaříme na mírném plameni, často mícháme a postupně přiléváme vývar, dokud se celý do rýže nevsákne.
6. Rizoto zjemníme kouskem másla, posypeme parmazánem, osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.
Komentáře
Žádné komentáře :