Sekaná
Suroviny: 1/2 kg mletého masa (50:50 vepřové a hovězí), 1 střední cibule, 1 vejce, 1 rohlík, 1,5 dl mléka, strouhanka, olej, sůl, pepř, tymián (majoránka), 2 stroužky česneku, lžíce másla
Postup:
1. Maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme tymián, drcený česnek, rozklepneme vejce.
2. Rohlíky nakrájíme na kolečka, vložíme do misky, zalijeme mlékem a necháme 5 minut nasáknout.
3. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova na másle a přidáme spolu s vyždímanými rohlíky ke směsi. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky.
4. Vše důkladně rukama promícháme, až vznikne hladká směs. V tom spočívá celé tajemství úspěchu a zaručí nám, že sekaná při pečení nepraskne.
5. Vytvarujeme z masa šišku, kterou vložíme do pekáčku potřeného olejem, podlijeme vodou. Povrch sekané kompletně potřeme studenou vodou.
6. Troubu předehřejeme na maximum a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch.
7. Několikrát ji propíchneme vidličkou, aby nepopraskala, snížíme teplotu a asi 45 minut za občasného podlévání pečeme do křupava.
Komentáře
Žádné komentáře :