Linecké cukroví
Suroviny: 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra z půlky citrónu, balíček vanilkového cukru, rybízová marmeláda
Postup:
1. Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr. 2. 2. Přidáme chladné máslo, nakrájené na kostičky.
3. Konečky prstů máslo zapracujeme do mouky, až se vytvoří drobenka.
Přidáme žloutky, které hmotu spojí v těsto.
4. Zpracované těsto zbytečně dlouho nehněteme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho aspoň hodinu odpočinout v lednici. Klidně do druhého dne.
5. Na pomoučněném vále vyválíme z těsta plát asi 3 mm silný a vykrajujeme kolečka, která rozložíme na jeden plech s pečícím papírem. Polovině koleček vypícháme středy a rozložíme je na druhý plech.
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 6 - 8 minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nesmí v troubě zezlátnout.
7. Upečená linecká kolečka necháme vychladnout.
8. Díly se středy pocukrujeme moučkovým cukrem a slepíme rybízovou marmeládou. Marmeládu mažeme na spodní část spodního dílu (ten, co ležel na plechu).
9. Cukroví necháme v chladu několik dní odležet, nejlépe na balkóně, v chladné spíži nebo jinde, ale ne v lednici.
Postup:
1. Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr. 2. 2. Přidáme chladné máslo, nakrájené na kostičky.
3. Konečky prstů máslo zapracujeme do mouky, až se vytvoří drobenka.
Přidáme žloutky, které hmotu spojí v těsto.
4. Zpracované těsto zbytečně dlouho nehněteme, zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho aspoň hodinu odpočinout v lednici. Klidně do druhého dne.
5. Na pomoučněném vále vyválíme z těsta plát asi 3 mm silný a vykrajujeme kolečka, která rozložíme na jeden plech s pečícím papírem. Polovině koleček vypícháme středy a rozložíme je na druhý plech.
6. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 6 - 8 minut. Hotové cukroví má být stále poměrně světlé, jen lehce zezlátlé především po okrajích. Rozhodně ho nesmí v troubě zezlátnout.
7. Upečená linecká kolečka necháme vychladnout.
8. Díly se středy pocukrujeme moučkovým cukrem a slepíme rybízovou marmeládou. Marmeládu mažeme na spodní část spodního dílu (ten, co ležel na plechu).
9. Cukroví necháme v chladu několik dní odležet, nejlépe na balkóně, v chladné spíži nebo jinde, ale ne v lednici.
Štítky
vánoční cukroví
Komentáře
Žádné komentáře :