Išlské dortíčky

Rakouské lázeňské letovisko Bad Ischl svého času proslavili i zdejší cukráři. Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si odtud prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky.

Suroviny: těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžička citrónové kůry; náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g změklého másla, 50 g cukru moučka, 2 lžíce rumu, 2 lžíce meruňkové marmelády, špetka mleté vanilky; poleva: 100 g hořké 70% čokolády (Carla), 30 g másla, na ozdobu celé loupané mandle a půlky vlašských ořechů

Postup:
1. Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce na ni smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160 °C.
2.Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji (vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.
3. Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.
4. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s máslem, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte nad párou) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.
Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]