Vývar z hovězí oháňky
Postup:
- Kusy oháňky dáme na pekáč, přilijeme olej a přidáme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neloupanou cibuli. Promícháme s kořením (pepř, bobkový list, nové koření) a v troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme cca 45 minut.
- Pekáč vyjmeme z trouby, slijeme přebytečný tuk a pekáč přendáme na rozehřátý sporák. Zalijeme protlakem a červeným vínem. Na mírném ohni provaříme až do odpaření alkoholu, Maso přendáme e do velkého hrnce a zbytek na pekáči pomalu restujeme, až do odpaření vína a zkaramelizování zeleniny. Pak vše také přidáme k masu do hrnce a celé to zalijeme studenou vodou (3 cm nad maso a zeleninu) a vaříme na mírném plameni 8 hodin a následně vybereme vešnerý netekutý obsah a necháme vývar zchladnout.
- Osolíme a pro vyčištění a zesílení důkladně smícháme vyšlehané bílky s mletým masem a pomalu je vmícháme do studeného vývaru, který následně přivedeme k varu a cca hodinu jej na mírném plameni vaříme.
- Na závěr sítkem vybereme veškeré nečistoty a vývar přes plátýnko přecedíme do nádoby a při dodržení výše uvedeného množství surovin získáme cca 1l vývaru.
Takto zpracovaný vývar můžeme buď na polovinu zredukovat a po vychladnutí zamrazit ve formičkách na led, nebo jej bez zredukování můžeme použít jako základ polévky.
Komentáře
Žádné komentáře :