Vývar z hovězí oháňky

Suroviny: 0,5 kg volské oháňky, 1 ks mrkve, 1 ks kořenové petržele, 1/4 celeru, 1 ks cibule, 200g mletého hovězího masa, 5 ks vaječných bílků, 2 dcl suchého červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 ks bobkového listu, špetka soli, 3 lžíce oleje

Postup:
  1. Kusy oháňky dáme na pekáč, přilijeme olej a přidáme na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neloupanou cibuli. Promícháme s kořením (pepř, bobkový list, nové koření) a v troubě rozehřáté na 200 stupňů pečeme cca 45 minut.
  2. Pekáč vyjmeme z trouby, slijeme přebytečný tuk a pekáč přendáme na rozehřátý sporák. Zalijeme protlakem a červeným vínem. Na mírném ohni provaříme až do odpaření alkoholu, Maso přendáme e do velkého hrnce a zbytek na pekáči pomalu restujeme, až do odpaření vína  a zkaramelizování zeleniny. Pak vše také přidáme k masu do hrnce a celé to zalijeme studenou vodou (3 cm nad maso a zeleninu) a vaříme na mírném plameni 8 hodin a následně vybereme vešnerý netekutý obsah a necháme vývar zchladnout.
  3. Osolíme a pro vyčištění a zesílení důkladně smícháme vyšlehané bílky s mletým masem a pomalu je vmícháme do studeného vývaru, který následně přivedeme k varu a cca hodinu jej na mírném plameni vaříme. 
  4. Na závěr sítkem vybereme veškeré nečistoty a vývar přes plátýnko přecedíme do nádoby a při dodržení výše uvedeného množství surovin získáme cca 1l vývaru.
Takto zpracovaný vývar můžeme buď na polovinu zredukovat a po vychladnutí zamrazit ve formičkách na led, nebo jej bez zredukování můžeme použít jako základ polévky.


Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]