Kuřecí vývar
1kg kuřecích křídel, 70g mrkve, 70g cibule, 70g řapíkatého celeru, 3 větvičky timiánu, 3 větvičky petželové natě, 10 zrnek pepře, špetka soli, 3 lžíce oleje
Postup:
- Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kousky (cca 2cm), přendáme do misky a promícháme s olejem
- Rozehřejeme troubu na 200 stupňů
- Křídla a zeleninu naklademe do pekáče a vyrovnáme do jedné rovnoměrné vrstvy a vložíme do trouby.
- Pečeme do zhnědnutí křídel a hlídáme, aby se výrazně nepřipékalo k pekáči (přílišné větší připečení by způsobilo zhořknutí výsledného vývaru)
- Jakmile křídla zhnědnou, přendáme je spolu se zeleninou do hrnce a do pekáče nalijeme vařící vodu, seškrábneme výpek a vše přidáme také do hrnce
- Dolijeme do hrnce vodu tak, aby byla hmotnostně k ostatním ingrediencím (křídla, zelenina) v poměru 2:1 a osolíme
- Hrnec přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 4 hodiny tak, aby celá směs jen mírně probublávala
- Na poslední hodinu vaření přidáme petrželovou nať, timián a pepř
- Následně sítkem vybereme křídla, zeleninu i koření a vývar přecedíme přes plátýnko
- Čistý vývar zredukujeme dalším pomalým vařením na cca 1/4 obsahu, čímž vývar získá hustou konzistenci
- Nalijeme do formiček na led a necháme vychladnout (vychladnutím získá redukovaný vývar želatinovou konzistenci), následně můžeme zamrazit
Komentáře
Žádné komentáře :