Pizza domácí
ITÁLIE
Suroviny: 500 g hladké mouky, cca 250 ml vlažné vody, 1/2 kostky droždí, 1 lžička soli, 4 lžíce olivového oleje, 400 g plechovka drcených rajčat, 200 g mozzarelly, sůl, oregáno, extra virgin olivový olej
Ingredience - rozpočet na 4 pizzy: 180 g plechovka tuňáka v oleji, 2 rajčata, 1 feferonka, 1 zelená paprika, 1 větší cibule, 100 g žampiónů,100 g anglické slaniny, 200 g šunky, 100 g čabajské klobásy, 1 pytlík zelených oliv, 100g sterilované či mražené kukuřice
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj cca 50 ml vody, rozdrobíme v něm droždí a necháme vzejít kvásek (na povrchu se začnou dělat bublinky).
- Přidáme sůl, olej, postupně přilijeme vodu a vypracujeme ručně těsto. Množství vody je přibližné, řídíme se hustotou těsta. To by mělo být tužší, nelepivé.
- Dáme na cca 1 hodinu vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 části a rozválíme dokulata.
- Potřeme olejem, drcenými rajčaty, osolíme, posypeme oregánem naklademe na plátky nakrájenou mozzarellu. To je základ, na který klademe různé ingredience podle chuti.
- Varianty pizzy: šunková - šunku rozložíme na základ, posypeme žampióny, olivami a plátky rajčete
slaninová - plátky slaniny, posypeme cibulí, kukuřicí, dáme pár plátků feferonky a papriky
tuňáková - tuňáka scedíme a rozložíme na základ, přidíme cibuli, olivy, žampióny a plátky rajčat
čabajková - kolečka čabajky rozložíme, posypeme cibulí, paprikou a plátky rajčat
- Pečeme v troubě předehřáté na nejvyšší telotu cca 20 minut. Po 10 minutách zkontrolujeme stav. Mozzarella se musí roztavit a okraje začnou mírně zlátnout.
Komentáře
Žádné komentáře :