Tom Kha Gai


THAJSKO

Tom Kha Gai je asi nejznámější thajská polévka a na rozdíl od mnohých jiných thajských pokrmů není pálívá ale velmi delikátní. Skvěle se v ní snoubí chuť citronové trávy, galangalu a limetových listů. Vše podtrhuje čerstvá limetková šťáva, koriandr a nezapomenutelná rybí omáčka.

Suroviny: 800 ml  kokosového mléka, 400 ml kuřecího vývaru, 300 g kuřecích prsou,  5 lodyh citrónové trávy, 5 cm čerstvého kořene galangalu, 1/2 lžíce oleje, 1 a 1/2 lžíce červené kari pasty, 2-3 chilli papričky, 10 limetových  listů, 100 g shiitake, 2 jarní cibulky, hrst koriandru, 3 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce rybí omáčky

Postup:
1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, galangal oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Spodní část lodyhy citronové trávy odřízneme v délce asi 5 cm a rozdrtíme. Zbylou část nasekáme na hrubo. Shiitake namočíme, jarní cibulky nekrájíme našikmo a koriandr nasekáme.
2. Na pánvi rozpálíme olej a necháme na něm rozvonět kari pastu.
3. Přilijeme kuřecí vývar a kokosové mléko, přidáme galangal a citrónovou trávu (nejlépe v pytlíčku z gázy), chilli papričky, limetové listy. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut.
4. Poté přidáme kuřecí maso a shiitake a vaříme dalších 15 minut.
5. Ochutíme rybí omáčkou, limetkovou šťávou a vaříme dalších 5 minut.
6. Z polévky vyjmeme galangal, citrónovou trávu a limetové listy.
7. Nakonec přidáme jarní cibulky, koriandr, v případě potřeby dosolíme a ihned podáváme.



Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]