Králík po normandsku
FRANCIE
Lapin à la Normande
Suroviny: 1 králík, 3 lžíce slunečnicového oleje, 50 g másla, 400 ml Cider (nebo jablečný mošt), 3 jablka, 3 cibule, 6 plátků slaniny, tymián, mořská sůl, hrubě mletý pepř
Postup:
Lapin à la Normande
Suroviny: 1 králík, 3 lžíce slunečnicového oleje, 50 g másla, 400 ml Cider (nebo jablečný mošt), 3 jablka, 3 cibule, 6 plátků slaniny, tymián, mořská sůl, hrubě mletý pepř
Postup:
1. Králíka rozporcujeme na menší díly a
osmahneme v pánvi na slunečnicovém oleji a lžíci másla. Opečeme krátce
ze všech stran a přendáme do zapékací nádoby.
2. Zapékací nádobu vyložíme plátky slaniny. Porce králíka naskládáme na slaninu, lehce osolíme a opepříme
3. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší klínky. Zrovna tak oloupeme jablka.
4. Cibuli s jablky opečeme v téže pánvi, ve které se opékalo maso. Přidáme plátek másla, větvičky tymiánu a osmahneme ze všech stran. Zastříkneme cidrem a pár minut společně provaříme.
5. Opečenou cibuli s jablky přidáme ke králičímu masu, osolíme špetkou soli a podlijeme cidrem. Maso před zapékáním nesmí plavat, stačí když bude potopené jen z poloviny.
6. Rozpálíme troubu na 200 °C a vložíme pekáč s králíkem do trouby. Pečeme 60 minut a pozor, nádobu neodklápíme.
2. Zapékací nádobu vyložíme plátky slaniny. Porce králíka naskládáme na slaninu, lehce osolíme a opepříme
3. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší klínky. Zrovna tak oloupeme jablka.
4. Cibuli s jablky opečeme v téže pánvi, ve které se opékalo maso. Přidáme plátek másla, větvičky tymiánu a osmahneme ze všech stran. Zastříkneme cidrem a pár minut společně provaříme.
5. Opečenou cibuli s jablky přidáme ke králičímu masu, osolíme špetkou soli a podlijeme cidrem. Maso před zapékáním nesmí plavat, stačí když bude potopené jen z poloviny.
6. Rozpálíme troubu na 200 °C a vložíme pekáč s králíkem do trouby. Pečeme 60 minut a pozor, nádobu neodklápíme.
7. Když je upečeno, vyjmeme maso a uchováme ho v teple. Zároveň odebereme několik
kousků jablek a cibule, kterými budeme na talíři zdobit.
8. Zbylou šťávu, slaninu, cibuli a jablka provaříme a rozmačkáme tak, aby jednotlivé kousky byly rozmělněné, ale okem znatelné.
9. Servírujeme na nahřáté talíře. Jako přílohu doporučuji křupavé bramboráčky.
8. Zbylou šťávu, slaninu, cibuli a jablka provaříme a rozmačkáme tak, aby jednotlivé kousky byly rozmělněné, ale okem znatelné.
9. Servírujeme na nahřáté talíře. Jako přílohu doporučuji křupavé bramboráčky.
Komentáře
Žádné komentáře :