Pečené medové koleno na černém pivu


Suroviny:
1 vepřové koleno, 3 l vody, 3 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, 8 kuliček nového koření, 12 kuliček černého pepře, 3 velké cibule, 12 stroužků česneku, 1 žička kmínu, 3 lžíce sádla, 250 ml černého piva, 2 lžičky medu, sůl
Postup:
1. Připravíme nálev z vody, bobkových listů, tymiánu, nového koření, černého pepře, 2 velkých cibulí nakrájených na měsíčky, 9 stroužků česneku, nakrájených na plátky a soli.
2. Krátce povaříme a poté necháme vychladnout.
3. Očistíme koleno, nakrojíme ho až ke kosti, aby se k němu dostal nálev a vložíme do kastrolu. Zalijeme vychladlým nálevem.
4. Koleno ponoříme celé do nálevu a necháme uležet v chladnu 48 hodin. Během této doby ho 2x obrátíme.
5. Po dvou dnech koleno v témže nálevu povaříme 1,5 hodiny nebo dokud nezměkne. 3 dl vývaru si odložíme na další použití.
6. Předehřejeme troubu na 180°C.
7. Do pekáče dáme sádlo, na něj rozložíme 1 cibuli nakrájenou na měsíčky a na to položíme koleno. Vše přelijeme 3 dl vývaru.
8. Na povrch kolena rozetřeme 3 stroužky česneku se solí, potřeme medem, posypeme kmínem a podlijeme černým pivem.
9. Přiklopíme horní díl pekáče a pečeme 1 hodinu za občasného podlévání výpekem.
10. Teplotu zvýšíme na 200°C a pak ještě pečeme odkryté dalších 15 minut nebo dokud koleno nezíská zlatavou barvu. Pokud je třeba, podléváme.
11. Hotové koleno podáváme se slitým výpekem, s pečivem, křenem, hořčicí a nakládanou zeleninou.
Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]