Segedínský guláš

MAĎARSKO

Suroviny: 1 kg vepřového masa (plecko), 700 g kysaného zelí (nejlépe tuřanské), 200 g slaniny, 4 cibule, 1 smetana na vaření, 6 lžic mleté sladké papriky (nejlépe maďarskou, guláš má pak nádhernou sytou barvu), sůl, pepř, 6 bobkových listů, 12 kuliček nového koření, 1 l vývaru nebo vody, 4 lžíce sádla nebo oleje, 4 lžíce hladké mouky


Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo, větší kusy zelí překrájíme.
2. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a v hrnci na sádle opečeme.
3. Přisypeme cibuli a osmažíme dozlatova.
4. Přidáme maso, orestujeme a poté osolíme, opepříme, přidáme papriku, bobkový list, nové koření.
5. Zalijeme vývarem nebo vodou a necháme pod pokličkou dusit asi 30 minut, průběžně mícháme.
6. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
7. Kysané zelí přidáme do hrnce i se šťávou. Dusíme pod pokličkou dalších 20 minut.
8. Směs promícháme a zjistíme, zda je dostatečně hustá. V případě potřeby rozmícháme mouku ve sklenici vlažné vody a touto směsí guláš zahustíme.
9. Nakonec pomalu přiléváme smetanu a necháme na mírném ohni dojít.
10. Podáváme s krajíčkem čerstvého chleba nebo houskovým knedlíkem.

TIP na obměnu, inspirace z Pálavského Gulášfestu 2016: výborně chutná i varianta ze sterilovaného zelí a krkovičky, na talíři posypaná smaženou cibulkou
Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]