Houbová omáčka
Suroviny:
20 g sušených hub nebo 400 g čerstvých žampiónů, 1 velká cibule, sůl, pepř, 1 smetana ke šlehání, 3 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 7 dl horké vody
Postup:
A) varianta sušené houby
1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, osmažíme na oleji dozlatova, zaprášíme moukou a uděláme jíšku.
2. Sušené houby namočíme 30 minut do vlažné vody, jejich objem se zvětší zhruba 9x. Výluh s houbovým aromatem použijeme při dalším vaření.
3. Namočené vláčné houby nasypeme do hotové jíšky a lehce podlijeme výluhem a vodou.
4. Osolíme, opepříme a za stálého míchání přiléváme zbývající vodu. Necháme vařit na mírném plameni cca 30 minut.
5. Přidáme do omáčky smetanu, rozmícháme a necháme povařit ještě dalších 5 minut.6. Hotovou omáčku podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
B) varianta čerstvé žampióny
1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, osmažíme na oleji dozlatova, zaprášíme moukou a uděláme jíšku.
2. Žampióny opereme a nakrájíme na plátky, nasypeme do hotové jíšky a lehce podlijeme vodou.
3. Osolíme, opepříme a za stálého míchání přiléváme zbývající vodu. Necháme vařit na mírném plameni cca 30 minut.
4. Přidáme do omáčky smetanu, rozmícháme a necháme povařit ještě dalších 5 minut.
5. Hotovou omáčku podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
3. Osolíme, opepříme a za stálého míchání přiléváme zbývající vodu. Necháme vařit na mírném plameni cca 30 minut.
4. Přidáme do omáčky smetanu, rozmícháme a necháme povařit ještě dalších 5 minut.
5. Hotovou omáčku podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.
Štítky
omáčky
Komentáře
Žádné komentáře :