Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Satay je pokrm původem z jihovýchodní Asie, Indonésie a Malajsie. Jedná se o marinované kousky kuřecího, skopového či kozího masa, napíchnuté na bambusovou špejli a grilované na dřevě nebo dřevěném uhlí, podávané s arašídovou omáčkou a rýží.
.
Suroviny: 500 g kuřecího masa, olej, bambusové špejle
na marinádu
30 g čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy, 2 lžíce hnědého cukru, 125 ml medu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mletého fenyklu, 2 lžíce mletého římského kmínu, 2 lžíce mletého koriandru, 2 lžíce mleté kurkumy, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky chilli
na arašídovou omáčku
300 ml kokosového mléka, 4 lžíce arašídového másla, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce rybí omáčky, sůl a pepř
Postup:
1. Připravíme si marinádu. Nastrouháme zázvor, česnek, nakrájíme citronovou trávu, přidáme cukr, med a olej. Vše rozmícháme v pastu, do níž přidáme směs koření.
2. Kuřecí maso nakrájíme na špalíky 6 x 2 x 2 cm, marinujeme minimálně 2−3 hodiny, nejlépe přes noc.
3. Napichujeme podélně na bambusové špejle. Ty předem namočíme aspoň na 10 minut do vody.
4. Opékáme na grilu nad dřevěným uhlím, maso potíráme směsí kokosového mléka a oleje.
5. Kokosové mléko smícháme v kastrůlku s arašídovým máslem, rybí omáčkou a citrónovou šťávou.
6. Pomalu uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Osolíme a opepříme.
7. Kuřecí satay servírujeme přelité arašídovou omáčkou, vhodná příloha je rýže.
.
Suroviny: 500 g kuřecího masa, olej, bambusové špejle
na marinádu
30 g čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 stonky citronové trávy, 2 lžíce hnědého cukru, 125 ml medu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mletého fenyklu, 2 lžíce mletého římského kmínu, 2 lžíce mletého koriandru, 2 lžíce mleté kurkumy, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky chilli
na arašídovou omáčku
300 ml kokosového mléka, 4 lžíce arašídového másla, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce rybí omáčky, sůl a pepř
Postup:
1. Připravíme si marinádu. Nastrouháme zázvor, česnek, nakrájíme citronovou trávu, přidáme cukr, med a olej. Vše rozmícháme v pastu, do níž přidáme směs koření.
2. Kuřecí maso nakrájíme na špalíky 6 x 2 x 2 cm, marinujeme minimálně 2−3 hodiny, nejlépe přes noc.
3. Napichujeme podélně na bambusové špejle. Ty předem namočíme aspoň na 10 minut do vody.
4. Opékáme na grilu nad dřevěným uhlím, maso potíráme směsí kokosového mléka a oleje.
5. Kokosové mléko smícháme v kastrůlku s arašídovým máslem, rybí omáčkou a citrónovou šťávou.
6. Pomalu uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty. Osolíme a opepříme.
7. Kuřecí satay servírujeme přelité arašídovou omáčkou, vhodná příloha je rýže.
Komentáře
Žádné komentáře :