Hovězí s jamónem a žampiony
ŠPANĚLSKO
Jamón (čti chamón) je obecný název pro nasolenou a sušenou vepřovou šunku. Tato šťavnatá úprava hovězího masa je ideální i pro méně kvalitní maso, ale přeci jen nejlépe chutná z tenoučkých plátků svíčkové. Jamón zde hraje roli zdánlivě nenápadnou, ve skutečnosti zásadní.
Suroviny:
4 tenké filety ze svíčkové či zadního hovězího (cca. 0,5 cm tlusté o hmotnosti 150 - 170g), olivový olej, 1 středně velká cibule, 200 g čerstvých žampiónů,100 g jamónu s dostatečným množstvím tuku, spíše z měkčí, méně vyzrálé části, máslo, šťáva z jednoho citrónu
Postup:
1. Potřeme filety z obou stran olejem a necháme půl hodiny odstát.
2. Očištíme žampióny, odstraníme spodní část nohy.
3. Ponoříme je na chvíli do studené vody s několika kapkami citrónové šťávy, vyjmeme je a pokrájíme na 1 cm velké kousky.
4. Rozehřejeme 1 lžíci másla na středním plameni v menším hrnci a když se z másla přestane kouřit, přidáme žampióny, zakápneme citrónem a posolíme.
5. Necháme je vařit asi 10 minut a poté je odstavíme.
6. Nyní rozehřejeme olej v menší pánvi na středním plameni.
7. Nakrájíme na drobno cibuli a jamón, osmažíme za stálého míchání cibuli a jakmile zprůhlední, přidáme jamón a chvilku poté žampióny i se šťávou.
8. Snižíme plamen na minimum a za občasného míchání necháme směs prohřát.
9. Postavíme na plamen dostatečně velkou pánev na smažení filetů a zakápneme kapkou oleje.
10. Jakmile je pánev horká, přidáme filety a osmažíme prudce z obou stran cca. 1 minutu.
11. Filety osolíme až v pánvi, neprve jednu stranou a jakmile se osmaží, tak druhou.
12. Naplníme je horkou směsí žampiónů, cibule a jamónu, přehneme je a potřeme směsí i z vrchu.
Jamón (čti chamón) je obecný název pro nasolenou a sušenou vepřovou šunku. Tato šťavnatá úprava hovězího masa je ideální i pro méně kvalitní maso, ale přeci jen nejlépe chutná z tenoučkých plátků svíčkové. Jamón zde hraje roli zdánlivě nenápadnou, ve skutečnosti zásadní.
Suroviny:
4 tenké filety ze svíčkové či zadního hovězího (cca. 0,5 cm tlusté o hmotnosti 150 - 170g), olivový olej, 1 středně velká cibule, 200 g čerstvých žampiónů,100 g jamónu s dostatečným množstvím tuku, spíše z měkčí, méně vyzrálé části, máslo, šťáva z jednoho citrónu
Postup:
1. Potřeme filety z obou stran olejem a necháme půl hodiny odstát.
2. Očištíme žampióny, odstraníme spodní část nohy.
3. Ponoříme je na chvíli do studené vody s několika kapkami citrónové šťávy, vyjmeme je a pokrájíme na 1 cm velké kousky.
4. Rozehřejeme 1 lžíci másla na středním plameni v menším hrnci a když se z másla přestane kouřit, přidáme žampióny, zakápneme citrónem a posolíme.
5. Necháme je vařit asi 10 minut a poté je odstavíme.
6. Nyní rozehřejeme olej v menší pánvi na středním plameni.
7. Nakrájíme na drobno cibuli a jamón, osmažíme za stálého míchání cibuli a jakmile zprůhlední, přidáme jamón a chvilku poté žampióny i se šťávou.
8. Snižíme plamen na minimum a za občasného míchání necháme směs prohřát.
9. Postavíme na plamen dostatečně velkou pánev na smažení filetů a zakápneme kapkou oleje.
10. Jakmile je pánev horká, přidáme filety a osmažíme prudce z obou stran cca. 1 minutu.
11. Filety osolíme až v pánvi, neprve jednu stranou a jakmile se osmaží, tak druhou.
12. Naplníme je horkou směsí žampiónů, cibule a jamónu, přehneme je a potřeme směsí i z vrchu.
Já jenom žasnu když se dívám na to že tolik lidí ještě nenavštívilo weby jako jsou třeba https://mlsnyhrnec.cz/litinova-panev-vse-co-byste-meli-vedet-nez-si-ji-poridite/ aby se přesvědčilo že koupit si litinovou pánev rozhodně není chybou. A zároveń že na takové pořízení není nikdy pozdě, víte?
OdpovědětVymazat