Valašská kyselica
Suroviny: 1 velká hrst sušených hříbků, 1 sáček bílého kysaného zelí, 1 lžíce sádla, 2 klobásky, sůl, pepř, kmín, ocet, 0,5 kg brambor, 1 kelímek zakysané smetany, hladká mouka, petrželka na ozdobu
Postup:
1. Pokrájené sušené houby dáme do misky, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut stranou.
2. Mezitím scedíme zelí, neproplachujeme, nasekáme na menší kusy a uvaříme doměkka.
3. V polévkovém hrnci rozpustíme kousek sádla a pak na něm opečeme na kolečka nakrájené klobásy.
4. V momentě,kdy začne uzenina prskat, přidáme scezené a vymačkané hřiby, promícháme, vsypeme kmín, podlijeme 1-1,5 litrem vody (podle toho, jak chceme mít polévku hustou) a 10 minut povaříme.
5. Pak do základu polévky přidáme nakrájené brambory a vaříme 20 minut.
6. Přidáme zelí a zakysanou smetanu rozmíchanou s hladkou moukou a ještě čtvrt hodiny
povaříme.
7. Dochutíme solí, pepřem a octem, ozdobíme petrželkou.
Štítky
polévky
Komentáře
Žádné komentáře :