Jablkový dortík Nici
Tento recept jsem znovu připravola po dlouhých deseti letech. Už tehdy, když ho naše kamarádka NIcolka poprvé přinesla ochutnat, se po něm jen zaprášilo. Dnes oceňuji, že je nepečený, takže za půl hodiny máme hotovo, pokud nepočítám dobu potřebnou k vychlazení. A chutná napříč generacemi.
Suroviny: 500 g jablek, 3 polévkových lžic cukru krystal, 200 ml vody, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 balíček piškotů, kyselina citronová, 1 celá skořice, 1 vanilkový pudink, 1 zakysaná smetana 12%, kakaový prášek
Postup:
1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
2. Dusíme je doměkka spolu s krystalovým a vanilkovým cukrem, špetkou kyseliny citronové a celou skořici.
3. Po 15 miutách přidáme vanilkový pidink rozmíchaný ve 250 ml studeného mléka. Přivedeme k varu a povaříme 1 minutu, dále nevaříme.
4. Nachystáme si zapékací mísu. Dno vyložíme potravinovou fólií, vyskládáme do ní piškoty, nalijeme polovinu směsi, rozetřeme, uhladíme, poklademe druhou vrstvu piškotů a dolijeme zbytek směsi.
5. Necháme několik hodin vychladit v ledničce.
6. Krájíme na dílky, zdobíme zakysanou smetanou a poprášíme kakaem.
Štítky
dezerty a moučníky
Komentáře
Žádné komentáře :