Fazolová polévka
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizb1nIQj40bgKE7h-UReaavc-QJj2RC4YgrxkuBz9jaDnmuWtVTHQ-ZlEUI2dKUov-t66afgrBmjPB-T7jdypgoi6ZwC7g2uYOuC7tKf12VdviuNREmk_lhlHebj6FvvNlxbF1zc19emux/s200/fazolov%25C3%25A1+pol%25C3%25A9vka.jpg)
Suroviny: 200 g velkých bílých fazolí, 200 g kvalitní klobásy, 2 menší cibule, 4 brambory, 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 stroužek česneku, 1 hovězí bujón, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička mleté papriky, 5 bobkových listů, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, hrst zelené petrželky, ocet
Postup:
1. Fazoli necháme přes noc odležet ve 2 litrech vody.
2. V téže vodě ji druhý den uvaříme doměkka s jednou cibulí, mrkví, petrželí, celerem a bujónem. Přidáme i koření - bobkový list, nové koření a celý pepř.
3. Po 20 minutách vytáhneme mrkve. Nakrájíme na kostičky a odložíme stranou.
4. Až fazole změknou (cca za 45 minut) přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dál, zhruba 15 minut.
5. Mezitím na pánvi osmažíme nadrobno nasekanou druhou cibuli dozlatova, přidáme najemno nasekaný česnek. Zaprášíme paprikou, necháme rozvonět a zasypeme moukou. Promícháme a na mírném plameni uděláme zásmažku.
6. Do téměř hotové polévky vložíme mrkev a klobásu nakrájenou na kostičky.
7. Vmícháme zásmažku, osolíme a posypeme petrželkou. Povaříme společně cca 2 minuty.
9. Dochutíme 2 lžícemi octa, pokud nám nevadí kyselejší chuť - a ta k této polévce rozhodně patří.
1. Fazoli necháme přes noc odležet ve 2 litrech vody.
2. V téže vodě ji druhý den uvaříme doměkka s jednou cibulí, mrkví, petrželí, celerem a bujónem. Přidáme i koření - bobkový list, nové koření a celý pepř.
3. Po 20 minutách vytáhneme mrkve. Nakrájíme na kostičky a odložíme stranou.
4. Až fazole změknou (cca za 45 minut) přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dál, zhruba 15 minut.
5. Mezitím na pánvi osmažíme nadrobno nasekanou druhou cibuli dozlatova, přidáme najemno nasekaný česnek. Zaprášíme paprikou, necháme rozvonět a zasypeme moukou. Promícháme a na mírném plameni uděláme zásmažku.
6. Do téměř hotové polévky vložíme mrkev a klobásu nakrájenou na kostičky.
7. Vmícháme zásmažku, osolíme a posypeme petrželkou. Povaříme společně cca 2 minuty.
9. Dochutíme 2 lžícemi octa, pokud nám nevadí kyselejší chuť - a ta k této polévce rozhodně patří.
TIP: Kdo nechce zahušťovat moukou, nemusí. Polévku zahustíme tak, že ponorným mixérem rozmělníme asi 1/4 obsahu hrnce.
Štítky
polévky
paní Gajdová, za chvíli budu vařit polévku dle vašeho receptu, doufám, že si pochutnám
OdpovědětVymazat