Karlovarská telecí roláda
Suroviny: 1 kg masa z telecí kýty, 150 g šunky, 100 g másla, 4 vejce, 2 sladkokyselé okurky, 500 ml hovězího vývaru, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 kg brambor
Postup:
Postup:
- Maso, které má z této části – kýty – tvar jakéhosi bochníčku, rozřízneme napříč tak, abychom získali plochý plát. To znamená, že maso nesmíme rozkrojit úplně, ale tak, aby se dalo rozevřít jako kniha. Pokud se nepovede zcela čistý řez, nic se neděje.
- Maso důkladně naklepeme. Bude také křehčí a zvětší se jeho plocha. Jemné telecí je dobré naklepávat přes fólii, aby se nepotrhalo.
- Stejnoměrně maso poprášíme solí a čerstvě mletým pepřem a rozložíme plátky šunky
- Připravíme náplň. Rozehřejeme dvě až tři lžíce másla. Vyklepneme vejce, rychle je rozmícháme, vsypeme okurky pokrájené na krátké nudličky a lehce osolíme. Jakmile vejce začnou být krémovitá, sejmeme pánev z plamene.
- Pikantní směs z vajec a okurky lehce rozestřeme na šunku tak, aby okraj masa zůstal volný, závin se bude lépe balit. Vejce můžeme ještě poprášit čerstvě mletým pepřem. Plát masa s náplní opatrně stočíme jako roládu.
- Silným kuchyňským provázkem roládu pevně svážeme, konce masa zasuneme dovnitř, náplň pak nemůže vytékat. Předehřejeme troubu na mírný plamen.
- Brambory oškrábeme a rozpůlíme.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a roládu ze všech stran opečeme. Přesuneme do pekáče, podlijeme vývarem a výpekem, přiklopíme a pečeme hodinu a čtvrt; občas roládu polijeme šťávou. Po čtvrthodině přidáme do pekáče brambory. Upečené maso a brambory vyjmeme, šťávu zjemníme zbylým máslem a chvíli povaříme.
- Podáváme s rukolovým salátem.
Komentáře
Žádné komentáře :