Jihočeská kulajda


Suroviny: 1 smetana ke šlehání, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, 25 g sušených hub, 5 středně velkých brambor, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 0,5 l houbového vývaru a 0,5 l hovězího vývaru 4 lžíce hladké mouky, hrst čerstvého kopru, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, špetka kmínu, sůl, čerstvě namletý pepř, 4 vejce

Postup:

1. Houby namočíme na půl hodiny do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Rozpuštěnou 1 lžíci másla s trochou oleje zaprášíme moukou a za stálého míchání přivedeme jíšku do světle hnědé barvy.
3. Na pánvi rozpustíme druhou lžíci másla a orestujeme na něm okapané houby.
4. Do jíšky přidáme vařící vývar a důkladně rozmícháme.
5. Do polévky přidáme brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, tj. 10-15 minut.
6. Z polévky vybereme bobkový list a nové řešení a pomalu za stálého míchání přiléváme smetanu.
7. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr a dochutíme cukrem a octem. Je to trošku alchymie, my dáváme 2 a 2 lžíce, ale můžete začít 1 a 1 a případně přidat.
8. Servírujeme se ztraceným vejcem nebo natvrdo uvařeným.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 komentář :

  1. Kulajda je pro mě jedním z těch pokrmů, které mi vždycky připomenou babiččiny recepty a chvíle strávené u rodinného stolu. Vařím ji pravidelně, a to nejen v zimě, ale i během léta, kdy mohu využít čerstvé bylinky z mé zahrádky. Letos bylo hodně hub, a tak jsem si koupila na internetových stránkách sušičku ovoce, zeleniny a potravin, takže mám velkou zásobu a můžu vařit kulajdu i v zimě.

    OdpovědětVymazat


Náš tip

[tip][bsummary]