Hovězí oháňka - Coda alla vaccinara
ITÁLIE
Kdyby se prý našel papež, kterému římská specialita z oháňky nechutná, ve Vatikánu končí. Římané ji totiž považují za svoji gastronomickou vlajkovou loď. Maso na tuto specialitu je levné a k tomu velmi chutné. Příprava sice zabere dost času, ale až ochutnáte, nebudete litovat!
Suroviny: 1 kg oháňky, 50 g bílé slaniny, 1 mrkev, 2 cibule, 1 kg rajčat (mohou být i z plechovky), 1 řapíkatý celer, svazek aromatických bylinek (bobkový list, tymián, rozmarýn), hovězí vývar, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 100 ml olivového oleje extra virgin, sůl a pepř
Postup:
1. Oháňku rozdělíme na 4-5 menších dílů, namočíme přímo do kastrolu na několik hodin do studené vody. V téže vodě pak také vaříme.
2. Přidáme sůl, mrkev, cibuli rozkrojenou na půlky, bylinky a na mírném ohni vaříme 1,5 hodiny.
3. Pak z povrchu odstraníme pěnu a vysrážené bílkoviny, aby nebyla polévka kalná.
4. Ještě hodinu maso vaříme a poté ho vyndáme.
5. Začneme nový základ na pánvi, kde na oleji orestujeme slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibulku, zmáčknuté stroužky česneku a opečeme do zlatova.
6. Česnek odstraníme a do pánve vložíme okapanou oháňku.
7. Zalijeme vínem, necháme jej vyvařit, poté přidáme oloupaná rajčata a podlijeme vývarem.
8. Pomalu vaříme ještě asi hodinu na středním plameni.
9. Občas podlijeme vývarem podle potřeby.
10. Nakonec nakrájíme řapíkatý celer na proužky a zamícháme ho do směsi.
11. Povaříme už jen 5 až 10 minut, maso už by se mělo začít oddělovat od kosti a bude měkké.
12. Servírujeme s bramborovou kaší.
Kdyby se prý našel papež, kterému římská specialita z oháňky nechutná, ve Vatikánu končí. Římané ji totiž považují za svoji gastronomickou vlajkovou loď. Maso na tuto specialitu je levné a k tomu velmi chutné. Příprava sice zabere dost času, ale až ochutnáte, nebudete litovat!
Suroviny: 1 kg oháňky, 50 g bílé slaniny, 1 mrkev, 2 cibule, 1 kg rajčat (mohou být i z plechovky), 1 řapíkatý celer, svazek aromatických bylinek (bobkový list, tymián, rozmarýn), hovězí vývar, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 100 ml olivového oleje extra virgin, sůl a pepř
Postup:
1. Oháňku rozdělíme na 4-5 menších dílů, namočíme přímo do kastrolu na několik hodin do studené vody. V téže vodě pak také vaříme.
2. Přidáme sůl, mrkev, cibuli rozkrojenou na půlky, bylinky a na mírném ohni vaříme 1,5 hodiny.
3. Pak z povrchu odstraníme pěnu a vysrážené bílkoviny, aby nebyla polévka kalná.
4. Ještě hodinu maso vaříme a poté ho vyndáme.
5. Začneme nový základ na pánvi, kde na oleji orestujeme slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibulku, zmáčknuté stroužky česneku a opečeme do zlatova.
6. Česnek odstraníme a do pánve vložíme okapanou oháňku.
7. Zalijeme vínem, necháme jej vyvařit, poté přidáme oloupaná rajčata a podlijeme vývarem.
8. Pomalu vaříme ještě asi hodinu na středním plameni.
9. Občas podlijeme vývarem podle potřeby.
10. Nakonec nakrájíme řapíkatý celer na proužky a zamícháme ho do směsi.
11. Povaříme už jen 5 až 10 minut, maso už by se mělo začít oddělovat od kosti a bude měkké.
12. Servírujeme s bramborovou kaší.
Komentáře
Žádné komentáře :