Játrová omáčka
Suroviny: 500 g vepřových jater, 200 g anglické slaniny vcelku, 1 velká cibule, 1 litr hovězího vývaru, mletý černý pepř, 1 stroužek česneku, sůl, kmín, majoránk, 3 lžíce hladké mouky
Postup:
1. Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kousky. Cibuli očistíme a nasekáme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
2. Na pánvi rozpustíme slaninu, nasypeme kmín, přidáme cibuli a osmažíme, až je sklovitá.
3. Poté vložíme játra, lehce osmahneme, podlijeme trochou vývaru, opepříme.
4. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka zhruba 20 minut. Dolijeme zbytek vývaru, průběžně hlídáme, aby se voda nevyvařila, jinak by se játra mohla připálit.
5. Podle chuti přidáme koření - majoránku, prolisovaný česnek, sůl. Opět povaříme, aby se nám rozvinula chuť koření.
6. Půlku jater rozmixujeme ponorným mixérem.
7. V případě potřeby můžeme ještě zahustit moukou rozmíchanou ve vodě a vaříme na mírném ohni za častého míchání po dobu dalších 7 minut.
7. Játrovou omáčku podáváme s rýží.
Energetická hodnota 326 kJ/100 g.
Komentáře
Žádné komentáře :