Uzená polévka s kroupami



Suroviny: 1 kg uzených žeber, 4 brambory, 200 g ječných krup, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 2 petržele, 1/4 bulvy celeru, 1 cibule, 2 lžíce másla

Postup:
1. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, polovinu množství nakrájíme na drobné kostičky a druhou na velké kusy. 
2. Cibuli přepůlíme a spolu s česnekem osmahneme na suché pánvi skoro do tmavě hnědé barvy. Protože barva dělá chuť.
3. Do velkého hrnce dáme žebra, zalijeme 2,5 litry vody, přidáme kusy kořenové zeleniny, cibuli, česnek, bobkový list, černý pepř a nové koření. Vaříme na mírném plameni asi hodinu.
4. Kroupy důkladně propláchneme ve studené vodě a ve vedlejším hrnci povaříme asi půl hodiny, na skus, protože v polévce ještě dojdou. Hotové opět propláchneme studenou vodou, ať nezakalí vývar a přecedíme.
5. Mezitím na pánvi na másle orestujeme zeleninu na kostičky.
6. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostičky.
7. Po hodině z vývaru vybereme kosti, zeleninu, přecedíme ho přes síto do čistého hrnce a nasypeme do něj brambory. 
8. Vaříme 10 minut, pak přidáme restovanou zeleninu a vaříme dalších 5 minut.
9. Mezitím obereme kosti a libové maso nakrájíme na malé kostičky a pčidáme do polévky.
10. Nakonec dochutíme majoránkou, případně dosolíme.
11. Hotovou polévku rozdělíme do talířů, přidáme kroupy a hrst nakrájené petržele.


Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]