Babiččiny buchty

Babička a její sobotní buchty jsou nádhernou vzpomínkou na moje dětství. Jak ráda jsem jí pomáhala, míchala těsto, nemohla se dočkat, až nakyne, plnila ho tvarohem, dávala rozinky, přikládala do kamen polínka a hlídala troubu, aby se upekly dozlatova. Babička vše dělala od oka. Pokusila jsem se ze vzpomínek zachytit celý postup nejlépe, jak si ho pamatuji.

Suroviny: 500 g mouky, 2 lžíce soli, 4 vejce, 8 lžic oleje, 100 g másla, 0,3 l mléka, hrst cukru, 1 kostka droždí. Tvarohová náplň: 500 g tvarohu, hrst cukru, 2 vejce, hrst rozinek

Postup:
1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a zaděláme zde kvásek z hrstky mouky, ¾ kostky droždí a trošky vlažného mléka. Necháme v teple kvasit.
2. Do mouky nasypeme sůl a promícháme.
3. Na plotně zatím rozpustíme zbytek mléka, máslo a hrst cukru. Vlažnou směs nalijeme do těsta, přidáme olej a vejce.
4. Mícháme těsto dlouhou dobu, přisypáváme mouku, dokud není hladké a vláčné. Nesmí se lepit na stěny mísy a vařečku. Necháme cca 2 hodiny kynout.
5. Vytvoříme tvarohovou náplň tak, že tvaroh, hrst cukru, rozinky a žloutky smícháme dohromady.
6. Lžící odebíráme kousky těsta, vyhazujeme je na vál, jemně je rozplácneme a plníme tvarohovou náplní.
7. Poté okraje těsta slepíme dohromady, vytvoříme tak bochánky a dáváme je na olejem vymaštěný plech ještě chvíli nakynout. Potřeme olejem.
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C a cca 20 minut, v polovině doby obrátíme.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 komentáře :

  1. No, aj ja pečiem buchty dosť často, ale nejako sa mi nevidí na pol kg múky dve lyžice soli...

    OdpovědětVymazat
  2. Poctivý český buchty jsem neměl tak dlouho, že se je budu muset snad naučit. Co jsem odešel do práce Plzeň, tak jsem ztratil kontakt s vesnickým prostředím a hlavně mojí babičkou, která dělá samozřejmě nejlepší buchty na světě. :-) Takže si to dám jako letošní úkol, abych se je naučil a nemusel je hledat po pekárnách. :)

    OdpovědětVymazat


Náš tip

[tip][bsummary]