Quiche / Slaný koláč

Quiche [kyš] je tradiční francouzský druh slaného koláče. Pochází z oblasti Alsaska-Lotrinska. Hodí se hlavně jako předkrm, ale je možné ho podávat i jako lehkou večeři. Tradičně je koláč připraven ze smetany a slaniny, jako například nejznámější z nich quiche Lorraine.

Suroviny: těsto - 220 g hladké mouky, 100 g másla, 6 lžíce studené vody, lžička soli, špetka kayenského pepře, 30 g sýru cheddar; náplň - 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání 31% a víc, 200 g uzené slaniny, 1 cibule, sůl, pepř, špetka muškátového ořechu, 100 g sýru cheddar, gruyèr nebo gouda; dále potřebujete - pečicí papír, 200 g luštěnin (fazole, čočka)

Postup:
1. Mouku prosejeme, osolíme a přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Vytvoříme drobenku, kterou spojíme pomocí trošky vody v těsto. Vypracujeme ho krátce a rychle.
2. Připravíme si formu na koláč. Já používám teflonovou, průměr 20 cm. Nevymazáváme, těsto obsahuje másla dost.
3. Vyválíme z těsta placku, kterou obložíme formu. Při válení je dobrý pomocník pečící papír (pp - těsto - pp). Těsto přimáčkneme k obvodu celé formy, co přesahuje, odřízneme. Odřezky zaplátujeme případné díry, aby těsto bylo všude stejně silné. Překryjeme potravinovou fólií a dáme na 30 minut do chladničky.
4. Formu vytáhneme, dno propíchneme 10x vidličkou, položíme na něj pečící papír a nasypeme luštěniny - fazole, čočku nebo i rýži. Je to proto, aby se během pečení těsto nevzdouvalo a netvořilo bubliny.
5. Troubu předehřejeme na 200 °C a předpečeme 15 minut. Poté těsto z trouby vytáhneme a papír s luštěninami odstraníme. Dáme opět do trouby na dalších 5 minut. Díky tomu bude těsto vždy křupavé, ne nasáklé a zvlhlé tekutou náplní.
6. Během předpékání se pustíme do přípravy náplně. Slaninu nakrájíme na proužky, cibuli na tenká kolečka a osmahneme na pánvi. Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového ořechu a vmícháme smetanu. Cheddar jemně nastrouháme. Na sýru rozhodně nešetříme, významně ovlivní výslednou chuť. Rozhodně nezkoušejte 30% eidam apod.
7. Dno posypeme polovinou sýra, přidáme slaninu s cibulí, opět zasypeme sýrem, zalijeme směsí vajec a smetany a nakonec posypeme zbytkem sýra.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 30-40 minut.
8. Podáváme jen tak, horký, vlažný nebo i studený. Nebo i s lehkým listovým salátem.


TIP: Těsto se dá koupit, mají ho chlazené a už vyválené pod názvem "quiche" nebo "těsto na koláč" v supermarketech. Náplň má asi milión obměn, příště zkuste třeba pórek, zelený chřest, lososa nebo špenát.



Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]