Kachní paštika s portským a brusinkami

Surovimy: 500 g kachních jater, 2 šalotky, 250 g másla (200 g + 50 g na polití). 1,5 dcl portského vína. 1,5 dcl kuřecího vývaru, menší hrst sušených brusinek, větvička rozmarýnu + na ozdobu, lístečky asi ze 3 snítek tymiánu, plátky mandlí na ozdobu, 1 dcl smetany ke šlehání,
sůl a pepř

Postup: 
  1. Očistíme játra tak, aby na nich nezůstaly blanky. Omyjeme je, osušíme a nakrájíme na kousky. 
  2. Na pánvi orestujeme na 2 lžících másla nadrobno nasekanou šalotku. 
  3. Po chvilce vhodíme játra. Restujeme. Když se játra zatáhnou, podlijemee je portským vínem. Když se víno trochu odpaří, přilijeme vývar. 
  4. Játra by neměla v tekutině plavat, měla by být ponořená asi do poloviny. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, celou větvičku rozmarýnu a brusinky. Dusíme doměkka asi 15 minut. 
  5. Po změknutí vyjmeme rozmarýn a směs rozmixujeme tyčovým mixérem společně s 200 g másla dohladka – konzistence připomíná hustou omáčku. Mixujte ve vysoké nádobě. 
  6. Poté vmícháme smetanu a dochutíme, je-li potřeba. Nakonec lehce vmícháme hrst plátků mandlí a malou hrst brusinek. 
  7. Hotovou paštiku nalijeme do keramických misek nebo patentových sklenic. Ozdobíme mandlemi, brusinkami a rozmarýnem. Rozpustíme zbývající máslo a paštiku polijeme. Ztuhne a paštiku shora zakonzervuje. 
  8. Paštika by měla v chladničce tuhnout cca. 4 hodiny, nejlepší je to přes noc. Krásně se rozleží a vyniknou všechny chutě.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]