Hovězí líčka na červeném víně

Suroviny: 2 hovězí líčka (800 g), 8 šalotek, 1 stroužek česneku, 60 g másla, 1 hrst čerstvého tymiánu, 350 ml kvalitního červeného vína, 30 g kvalitní tmavé čokolády (80%), 750 ml hovězího vývaru, 1 vrchovatá čajová lžička kvalitní marmelády, nejlépe rybízové nebo ostružinové

Postup:
1. Předehřejeme troubu na 140 ºC.
2. Ostrým nožem očistíme šlachy a blány z hovězích líček.
3. Oloupeme šalotky, přepůlíme je a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
4. Polovinu másla vložíme do pekáče a necháme rozpustit. Opečeme na něm hovězí líčka ze všech stran, dokud lehce nezhnědnou a odložíme je stranou.
5. Do pekáče přidáme šalotky a smažíme po dobu 8-10 minut, dokud nezezlátnou. Vmícháme do pekáče i česnek a přidáme tymiánové lístky. Smažíme pár minut, potom vrátíme do pekáče hovězí líčka a zalijeme červeným vínem.
6. Přivedeme k varu a necháme víno probublávat asi 5 minut, až se zredukuje na polovinu. Přidáme jemně nastrouhanou čokoládu.
7. Zalijeme vše hovězím vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Přivedeme zpět k varu, potom teplotu snížíme na minimum. Překryjte alobalem, zaklopíme víkem, utěsníme a vložíme do trouby. pomalu pečeme 4 až 4,5 hodiny, nebo dokud není maso absolutně měkké, téměř na rozpadnutí.
8. Hotová líčka vyndáme z pekáče a zvýšíme teplotu na maximum. Rychle vaříme, až se omáčka dostatečně zredukuje.
9. Vmícháme marmeládu, případně dochutíme solí a pepřem a vrátíme líčka zpět do pekáče.
10. Podávejte s krémovou bramborovou kaší a všemi oblíbenými přílohami.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]