Pastýřský koláč

ANGLIE
Shepherd's pie je jeden z nejklasičtějších anglických receptů. Je to směs mletého masa zapečená v troubě s bramborovou kaší.

Suroviny: 750 g mletého hovězího masa, 250 ml hovězího vývaru, extra panenský olivový olej, 1 cibule, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 200 g hrášku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžíce tymiánu, 1 lžíce rozmarýnu, sůl, čerstvě namletý černý pepř, 1 lžíce worcestrové omáčky; na kaši: 750 g brambor, 1 žloutek, 50 ml plnotučného mléka, 20 ml smetany ke šlehání, 60 g másla, sůl, čerstvě namletý černý pepř

Postup:
1. Připravíme si bramborovou kaši. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme doměkka.
2. Hotové brambory slijeme a přidáme máslo, mléko a smetanu. Brambory rozmačkáme dohladka. Osolíme, opepříme a přidáme vaječný žloutek. Důkladně promícháme.
3. Předehřejeme troubu na 200°C. 
4. Nyní se pustíme do přípravy masové směsi. V pánvi rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli s mrkví. 
5. Jakmile začnou chytat barvu, přidáme nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujeme v restování další 3 minuty. Zlehka osolíme a opepříme. Zaprášíme směs moukou a promícháme.
6. Do pánve přidáme rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Zakryjeme pánev poklicí a dusíme přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec do směsi přidáme hrášek.
7. Připravíme si zapékací nádobu a na její dno rozložíme masovou směs. Pokračujeme s bramborovou kaší a pomocí vařečky ji rozprostřeme po celém povrchu masa až ke krajům zapékací mísy.
8. Uložíme zapékací mísu do trouby a pečeme přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.
9. Vyndáme z trouby a ihned podáváme.



Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]