Polévka Soto Ayam

INDONÉSIE
Hustá indonéská polévka je plná výrazných vůní a chutí. Je tak sytá, že bohatě nahradí hlavní chod.

Suroviny: 1 kuře, 6 stroužků česneku, 10 cm čerstvého zázvoru, 2 stonky citrónové trávy, 8 šalotek, 2  jarní cibulky,  150 g tenkých rýžových nudlí, 250 g kokosového mléka, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 lžičky kurkumy, 1 lžička mletého koriandru, 1 rajče, sůl, pepř
Při podávání: 2 limetky, 100 g fazolových klíčků, omáčka sambal oelek nebo chilli papričky, 2 šalotky

Postup:
1. Šalotky nakrájíme nahrubo, zázvor nakrájíme na plátky, citrónovou trávu nakrájíme na špalíky, česnek oloupeme a vše rozdělíme na dva stejné díly.
2. Kuře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Zalijeme 3 litry studené vody a přidáme polovinu surovin viz výše. Přivedeme k varu, vaříme zhruba 50 minut a sbíráme pěnu.
3. Poté odstavíme a necháme 20 minut chladnout. Kuře vyndáme, vývar přecedíme a kuře obereme a maso natrháme na kousky a odložíme.
4. Do mixéru dáme zbylou šalotku, zázvor, kurkumu, koriandr, česnek a jednu lžíci oleje. Rozmixujeme na hladkou pastu.
5. V hrnci rozpálíme olej, přidáme pastu a jednu citrónovou trávu. Smažíme asi 5 minut a potom zalijeme kuřecím vývarem a přivedeme k varu.
6. Rajče nasekáme na větší kousky a jarní cibulky nasekáme na kolečka, bílou a zelenou část zvlášť.
7. Do polévky přidáme rajče, jarní cibulku - jen bílé části a vaříme 20 minut na mírném plameni.
8. Přidáme kuřecí maso, kokosové mléko a povaříme ještě 3 minuty. Osolíme a opepříme.
9. Uvaříme a scedíme rýžové nudle.
10. K dochucení připravíme do mističek rozčtvrcené limetky, omáčku sambal oelek, jarní cibulky - zelené části, fazolové klíčky a osmahneme 2 šalotky.
11. Servírujeme tak, že do polévkové misky vložíme hrst nudlí, fazolové klíčky a přelijeme horkou polévkou. Posypeme šalotkou, přidáme zelenou jarní cibulku a zakápneme limetkou. Dochutíme omáčkou sambal oelek nebo chilli papričkami.




Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]