Kapustnica

SLOVENSKO
Je to polévka, která se vaří na Slovensku hlavně o Vánocích a na Silvestra. Platí zde pravidlo, že nejlepší je dobře uleželá, druhý či třetí den. Každá rodina má recept trošku jiný, tento je od kamarádky, která pochází ze samého východu Slovenska, odkud je to pár kilomettrů do Maďarska i na Ukrajinu.

Suroviny: 500 g tuřanského kysaného zelí, 800 g uzené křížové kosti, 250 g kvalitní slovenské nebo maďarské klobásy, 3 polévkové lžíce mleté sladké papriky (my používáme maďarskou, jídlo má pak nádhernou sytou barvu), 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 velká cibule, 1 lžíce sádla, 35 g sušených hub,sůl, pepř

Postup:
1.  Houby namočíme alespoň na hodinu do studené vody.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky.
3. Zelí scedíme a překrojíme, aby proužky nebyly tak dlouhé. Kdo chce jemnější chuť polévky, může zelí proprat ve studené vodě, já to ale nedělám.
4. Do hrnce vložíme uzené křížové kosti, zalijeme 3 l vody, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř a dáme vařit.
5.  Po půl hodině přidáme houby a zelí a na mírném plameni vaříme dál.
6. Cibuli opražíme na sádle, poprášíme paprikou, orestujeme a přidáme do polévky. Vaříme ještě aspoň další hodinu, dokud se maso nezačne rozpadat.
7.  Hotové kosti vyndáme sítkem, obereme z nich maso, nakrájíme na kostičky a vrátíme ho zpět.
8. Klobásu vybíráme pečlivě a rozhodně na ní nešetříme, rozhoduje o výsledné kvalitě celého jídla. Nakrájíme ji asi na 1 cm široká kolečka a před koncem přidáme do polévky.






Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]