Dhál z červené čočky




INDIE
Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje spoustu voňavého koření a překypuje chuti.

Suroviny: 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 cm čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, hrst stonků koriandru, 100 g naklíčených mungo fazolek, 2 lžičky kurkumy, 2 lžičky garam masala koření, šťáva z 1/2 limetky, 200g červené čočky, 1 plechovka krájených rajčat, 700 ml zeleninového vývaru,1 plechovka kokosového mléka (400 ml), sůl, pepř, 2 lžíce oleje, hrst listů koriandru, rýže nebo chapati

Postup:
  1. Ve větším hrnci rozpálíme olej. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata. 
  2. Česnek a zázvor zbavíme slupky a nakrájíme  nadrobno. Stejně tak nakrájíme chilli papričky, stonky koriandru a vše spolu s kořením přidáme do hrnce orestovat. Restujeme na mírném plameni, dokud se vše společně nerozvoní.
  3. Červenou čočku dobře několikrát propláchneme, přidáme do hrnce a osolíme. Přidáme plechovku krájených rajčat, zeleninový vývar, kokosové mléko a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí čočky asi 15 minut.
  4. Dochutíme solí, pepřem a šťávou z limetky.
  5. Servírujte s nasekaným koriandrem a pokud vám nevadí ostřejší chuť, tak i s chilli papričkou.
  6. Jako přílohu se k dhálu skvěle hodí vařená rýže nebo chapati.
 

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]