Plněné bramborové placky - lokše

SLOVENSKO
Aneb lokše, jak říkáme doma, protože obě naše babičky pocházely ze Slovenska a od dětství je známe na sladko s trnkama neboli povidlím. Moje babička je dělala každý pátek k obědu, protože držela půst a maso se prostě ten den nejedlo. Byly opravdu fenomenální a proto by bylo škoda tento starý recept zapomenout. Pro změnu naslano plněné husími játry a s dušeným kysaným zelím..

Suroviny: 500 g brambor, 200 g hladké mouky, sůl, sádlo na potření. Náplň: 500 g husích či kachních jater, sůl, mletý černý pepř, sádlo. Příloha: dušené kysané zelí
Postup:
1.  Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Klidně do druhého dne. Pak je oloupeme, postrouháme na jemném struhadle, přidáme polovinu mouky a sůl.
2. Vypracujeme tuhé a pevné těsto, zbytek mouky přidáváme postupně dle potřeby. Vyválíme z těsta šišku o průměru 7 cm a tu rozkrájíme na 2 cm proužky.
3. Uděláme z nich kuličky a na pomoučené desce rozválíme na tenké placky, propícháme nožem (aby se netvořily bubliny) a na rozpálené suché mírně horké plotně z obou stran nasucho opečeme.
4. Hotové skládáme na sebe a horní stranu potíráme sádlem.
5. Husí játra omyjeme a celá pomalu dusíme v tuku na mírném plameni přibližně 20 minut.
6. Když jsou játra hotová, rozkrájíme je na tenké plátky. Jemně osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme.
7. Směsí plníme placky, zamotáme je a podáváme s dušeným kysaným zelím.

Komentáře
  • Blogger Komentovat na Bloggeru
  • Facebook Komentovat na Facebooku

Žádné komentáře :


Náš tip

[tip][bsummary]