Boršč
UKRAJINA
Suroviny: 300 g hovězího předního, 300 g vepřové pleci, 150 g uzeného masa, 200 g mrkve, 200 g celeru, 100 g petržele, 100 g cibule, 300 g hlávkového zelí, 500 g červené řepy, 200 g brambor, 200 g zakysané smetany, 10 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, sůl, 1,5 l hovězího vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 140 g rajského protlaku
Postup:
1. Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Uzené maso dáme vařit zvlášť.
2. Mezitím, co se nám vaří maso, nakrájíme mrkev, petržel, celer, cibuli na kostičky, brambory na větší kostičky, zelí na nudličky a řepu oškrábeme a nastrouháme nahrubo.
3. Vepřové maso vaříme asi hodinu, pak ho z hrnce vytáhneme a dál vaříme hovězí.
4. V jiném hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli, pak přidáme mrkev, petržel, celer a nakonec řepu.
5. Zahustíme rajským protlakem, přilijeme asi 2 naběračky vývaru a dusíme.
6. Zbytek vývaru přilijeme k orestované zelenině, přidáme brambory, zelí a vaříme dál.
7. Do hotové polévky vložíme na kostičky nakrájené uvařené hovězí, vepřové a uzené maso a osolíme. Necháme 5 minut povařit.
8. Do misky připravíme zakysanou smetanu.
Boršč je opravdu hodně syté jídlo, proto ho můžete použít jako hlavní jídlo. Smetanu si každý dává sám do talíře dle chuti, jako přílohu podíváme chléb.
Energetická hodnota 253 kJ/100 g. (bez smetany)
Komentáře
Žádné komentáře :