Domácí šunka z šunkovaru


Suroviny: 1 kg vepřové kýty, 20 g soli, 1/2 lžičky Pragandy (tzv. rychlosůl), 1 lžička moučkového cukru, 1 dcl vody

Postup:
1. Maso omyjeme, očistíme, odblaníme, nakrájíme na větší kostky, asi jako na hovězí guláš. Záleží na každém, jakou strukturu bude chtít. Samozřejmě čím větší kusy, tím větší problém s jejich spojením, aby šunka při krájení držela pohromadě.
2. Sůl, Pragandu a cukr rozpustíme ve vodě. Praganda dodává šunce růžovou barvu a cukr zaručí, že šunka bude vonět šunkou a ne vařenou kýtou.
3. Vše smícháme v keramické míse dohromady a ručně promícháváme tak dlouho, dokud se povrch masa nestane mazlavým. To znamená, že se vyloučila z masa bílkovina, která napomáhá k tomu, aby šunka držela pohromadě. Celý proces musí trvat minimálně 30 minut.
4. Maso dáme na dva dny do chladničky odležet, průběžně 2x denně promícháváme.
5. Pak směs dáváme po vrstvách do mikrotenového sáčku a postupně pěchujeme. Naplněný sáček vložíme do šunkovaru a utěsníme, šunkovar uzavřeme.
6. Šunkovar vložíme do hrnce s vodní lázní tak, aby celá masová náplň byla potopená. Ale pozor, voda se nesmí dostat do šunkovaru.
7. Vodu zahřejeme na 70-75oC a při této teplotě vaříme zhruba 2 hodiny. Záleží na průměru šunkovaru, počítá se 10 minut na 1 cm průměru. Pozor, teplota vody NESMÍ překročit 80oC, jinak se šunka začne drolit.
8. Šunkovar i se šunkou poté vložíme do studené vodní lázně a necháme zchladit 1,5 hod.
9. Hotovou šunku vyjmeme ze sáčku a krájíme na tenká kolečka.
10. Doporučujeme spotřebpvat max. do 2 dnů, protože takto doma vyrobená šunka neobsahuje žádné chemické konzervanty.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 komentář :


Náš tip

[tip][bsummary]